Archief

Najaar in Het Roodborstje


Aan de temperaturen is het al te merken dat de zomer voorbij is. En dat is het begin van een ideale tijd om in Gaasterland te verblijven. Volgens eerdere gasten “Iets minder warm maar fijne avonden bij het vuur” en “Een prachtig herfstbos en een actieve Herfstvakantie”. Daarnaast is er ook van alles te zien en te doen:

Gaasterlandse Natuurweek
Natuurorganisaties organiseren elk jaar tijdens de Herfstvakantie de Gaasterlandse Natuurweek. De activiteiten vinden plaats in en om de werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Houtwal in Oudemirdum. Het vernieuwde bezoekerscentrum Mar en Klif annex VVV Oudemirdum biedt zowel jong als oud informatie en activiteiten. De tentoonstelling is interactief voor kinderen; hout vijlen, met vuurstenen spelen, door een ijsgrot, dassenhol en jagershut kruipen.

Wandelen en fietsen
Vanuit het Roodborstje zijn er heel veel mooie wandel– en fietstochten te maken. Tot en met september kunt u een uitstapje met de fiets combineren met een oversteek per skûtsje.

Strontweek
De strontvaart werd aan het begin van de 20e eeuw gestart om met zeilschepen vruchtbare mest van Friesland naar de bollengronden te brengen.  De mechanisatie leidde er toe dat het vervoer met zeilschepen steeds meer onder druk kwam te staan. In 1973 werd daarom door Reid de Jong in Workum de eerste Strontrace georganiseerd. In de jaren erna werden ook de visserij, de beurtveer en het maritieme muziekfestival aan het evenement toegevoegd. Sinds een aantal jaar is ook het Klompkezeilen een vast onderdeel van de Strontweek. Van 9 tot en met 17 oktober zijn er dus volop activiteiten in en rondom de haven van het mooie Workum.

Kameleon-dorp
Stap in de wereld van Hielke en Sietse. In het levensgroot nagebouwde dorp Lenten zijn koffers met vreemde inhoud opgedoken na het bezoek van een professor, help jij de dorpelingen de code te kraken? Aan de kade van het Botenstation ligt de Kameleon, deze sterke boot van duwt een grote praam voor een rondvaart over het Friese water. Een inwoner van Lenten verteld graag over de omgeving en laat plekjes uit de boeken, films en serie zien. Op het avonturen-eiland liggen natuurlijke uitdagingen voor je klaar, spelen in en met de elementen van de natuur. Breng je schone kleding maar mee, want het risico op een nat en vies pak is heel groot.

Woudagemaal
Het Woudagemaal in Lemmer is de ideale locatie voor een dagje uit. Zowel voor jong en oud is het historische stoomgemaal een unieke beleving. Het Woudagemaal is bijzonder om te ervaren en erdoor heen te lopen. Leer alles over het Woudagemaal, de geschiedenis en de werking van het gemaal. Laat u verbazen door de wereld van stoom, techniek, architectuur en waterkracht. Gebruik de audiotour en de 360-app en kijk rond met de smartphone, tablet of beleef het gemaal in virtual reality. Bekijk hoe de stoomketels worden aangestoken, de zuigers in een werkende stoommachine en hoe de regenval het waterpeil in de Friese boezem laat stijgen.

Voor de kinderen worden er in de interactieve expositieruimte speurtochten georganiseerd. U kunt uw bezoek natuurlijk zo lang maken als u zelf wilt, maar om alles te zien, adviseren wij om twee uur uit te trekken voor een bezoek. Binnen deze tijd kunt u worden rondgeleid, kunt u het stoomgemaal ervaren alsof het echt in werking is en leert u op een leuke manier meer over de werking van het gemaal.

Als het toch even regent
Gemiddeld is het jaarlijks 240 dagen helemaal droog en de dagen waarop het wél regent is dat maximaal 2,5 uur. Mocht het weer de statistieken nu toch een keer tarten, kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaart Museum, het Nationaal Modelspoor Museum of aan een concert in Het Bolwerk. In Sloten zijn het museum en de VVV gevestigd in het voormalige stadhuis van een van de kleinste stadjes ter wereld. In Workum is een bezoek aan het Jopie Huisman Museum de moeite waard. En voor iets actiefs is er in Joure een subtropisch zwemparadijs en een speelbos.

Steden en dorpen
In het zuidwesten van Friesland liggen de charmante dorpen en steden als Balk, Sloten, Hindeloopen, Stavoren, Woudsend, Lemmer en Sneek. Deze zijn zowel bij mooi weer als op een regenachtige dag een bezoek meer dan waard. Hier staat een aantal tips om lekker te eten en te drinken.

Uit Tips: op de blog van Het Roodborstje verschijnen een paar keer per jaar tips voor activiteiten in de omgeving. U kunt hierop worden geattendeerd door rechtsonder op deze website het pop-up venster met “Volg” aan te klikken en uw e-mailadres in te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s