Uit tips

Kunst en cultuur


Een nieuwe lente en een nieuw geluid
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht –

Al in 1889 dichtte Herman Gorter in het epos Mei over Balk. Sinds die tijd bloeit de kunst en cultuur overal in het Gaasterlandse landschap verder op. Zo organiseert de Kunstkring Gaasterland ieder jaar de Kunstmarkt in Balk (zaterdag voor Pinksteren), de Kunstroute Gaasterland (eerste zondag van de maanden mei tot en met oktober) en de sound-art tentoonstelling Lûd in het Rijsterbos (najaar). Kunstenaars die deelnemen aan de Kunstroute:

In Terherne vindt ieder najaar Proef de Kunst plaats. In Sneek kunt u een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaart Museum, het Nationaal Modelspoor Museum of aan een concert in Het Bolwerk.

In Sloten zijn het museum en de VVV gevestigd in het voormalige stadhuis van een van de kleinste stadjes ter wereld. In Workum is een bezoek aan het Jopie Huisman Museum de moeite waard.

De Teatertún in Rijs is een openluchttheater met tuin waar regelmatig voorstellingen worden georganiseerd of bijvoorbeeld het Gaasterland Popfestival plaatsvindt. Een overzicht van alle theatervoorstellingen in de omgeving vindt u op de website van NUT.

Op de zaterdag na Hemelvaart vindt de Oldtimer Elfstedentocht plaats en op Tweede Pinksterdag de Elfstedentocht op de fiets en op de motor. In augustus kunt u door heel Friesland genieten van het SKS- en IFKS-skûtsjesilen met daaraan gekoppeld de Sneekweek (met muziekfestival) en de Lemsterwike. Joure heeft de Ballonfeesten en Workum de Strontweek tijdens de Herfstvakantie.

Het ir. D. F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Bij extreem hoogwater wordt het historische stoomgemaal nog steeds ingezet om het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Het is een waar spektakel wanneer het Wetterskip Fryslân het gemaal (gemiddeld twee keer per jaar) onder stoom brengt om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Ook buiten het unieke stoomspektakel om is het Woudagemaal een leuke en interessante bezienswaardigheid voor iedereen.

Voor een breed en actueel overzicht van activiteiten in Gaasterland en Friesland kunt u naar de websites van de VVV of Culturele Hoofdstad.

Uit Tips: op de blog van Het Roodborstje verschijnen een paar keer per jaar tips voor activiteiten in de omgeving. U kunt hierop worden geattendeerd door rechtsonder op deze website het pop-up venster met “Volg” aan te klikken en uw e-mailadres in te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s